betekenis-van-kerstmis

Wat is de betekenis van Kerstmis

Kerstmis is een tijd van grote vreugde en viering. Dit jaar wil ik wat tijd nemen om na te denken over de betekenis van Kerstmis. Toen Kerstmis voor het eerst door het christendom werd gevierd, had het drie betekenissen: dat christenen de geboorte van Christus moesten gedenken, zijn leven hier op aarde moesten vieren, en moesten uitzien naar zijn terugkeer in heerlijkheid. Ik hoop dat je genoten hebt van deze blogpost over de betekenis van Kerstmis!

Het is de mooiste tijd van het jaar! Kerstmis is een magisch seizoen waarin we liefde en licht kunnen vieren met onze families. Dit markeert de geboorte van Jezus Christus, wat betekent dat Hij naar deze wereld kwam als wat velen “het Licht van de Wereld” zouden noemen Dus op 25 & 26 december in Church House Estate dorp. Zorg ervoor dat u niet alleen geniet, maar neem ook wat inspiratie van deze twee dagen door uw leven te verlichten in vrijgevigheid, zoals Hij voor ons deed al die jaren geleden …

Amen?

Een blik op de geschiedenis

De oorsprong van Kerstmis gaat terug tot de Germanen. De Germanen waren volkeren en stammen die voornamelijk in Noord-Europa leefden, waaronder Scandinavië. Ze vierden midwinterfeesten waarbij dankbaarheid belangrijk was, maar ook hoop op een uitbundig feest met drinken en eten! Deze enorme vreugdevuren tijdens de feesten hielpen om geesten of kwade invloeden te verdrijven die tijdens deze tijd op de loer zouden liggen, terwijl je met niets anders overblijft dan vrienden rond je haardvuur – net als vroeger…

Ik zal nooit vergeten hoe opgewonden ik me voelde toen onze familie samen bij iemand thuis op een gitaar zat te tokkelen nadat we ons hadden volgepropt met lekkernijen van andere huizen (een echte traditie).

De viering van Kerstmis begon in de vierde eeuw toen keizer Constantijn en een aantal bisschoppen besloten om 25 december tot de geboortedag van Jezus te maken. Er waren al vrije feestdagen op deze datum, dus was het een voor de hand liggende keuze om ook de mis van Christus te vieren!

Hoewel de geboorte van Jezus al vóór de vierde eeuw werd herdacht, nam zijn kruisiging op Paaszondag een veel belangrijkere plaats in. Kerstdag kan worden teruggevoerd tot 25 december, wat niet helemaal overeenkomt met wat we weten over het tijdstip waarop Jezus werd geboren in Lucas 2:7-20 . De Bijbel spreekt over verschillende kuddes die in de buurt van Bethlehem graasden tijdens de lammertijd; het is twijfelachtig of ze in die tijd allemaal bij elkaar werden gedreven, gezien hoe koud en besneeuwd de winter tegen die tijd was geworden.

En hoe zit het met de tradities?

De Nederlanders hebben een lange geschiedenis van het vieren van Kerstmis, waarmee zij in Amerika zijn begonnen. Sommige tradities, zoals de Kerstman en een jaarlijks diner op de 24e, werden zelfs voor het eerst geïntroduceerd door Engelse immigranten die tijdens de koloniale tijd overkwamen!

Het kerstdiner van weleer was een weelderige aangelegenheid en bestond voornamelijk uit zoete lekkernijen. Suiker was schaars in deze periode, dus het is geen verrassing dat het dessert een van de belangrijkste onderdelen van deze feesten werd. De Nederlandse invloed is waarschijnlijk afkomstig uit Indonesië, waar al vele jaren lang met kleine pannetjes werd gekookt. Waarschijnlijk omdat het moeilijk was om grote vuren te stoken in huizen zonder schoorsteen of andere beschikbare middelen. Het was een tijd dat keukens over het algemeen kleinere ruimten waren die alleen werden gevuld door kookpotten die boven een open haard hingen. Vaak tegen een tegenoverliggende muur in de buurt van de haard zelf, die diende als keuken en woonkamer in één!

Rondom Kerst

De legende van Sinterklaas, een afstammeling van Sinterklaas die pas aan het eind van de eeuw in Nederland aankwam. Emigranten vierden hem tijdens hun verblijf op Amerikaanse bodem, zodat het er naar uitzag dat zijn naam ooit zou worden veranderd in ‘Santa Claus’. Maar na al die jaren als populairder dan ooit tevoren – het geven van cadeaus tijdens de kersttijd bestaat immers al eeuwen – kan niemand ontkennen dat Sint Nikolai ons betere cadeaus geeft!

De kerstboom is een jaarlijkse traditie die zijn eigen trends kent. De versierde en verlichte bomen stammen waarschijnlijk ook uit Germaanse tradities – de kaarsen zijn een populaire versiering voor deze tijd van het jaar!

Kerkdienst op Kerstavond

Op kerstavond, de avond voordat christenen de geboorte van Jezus vieren in hun kerken in heel Europa. De dienst wordt meestal gevierd met kaarsen en kerkklokken die vreugdevolle liederen luiden om de mensen eraan te herinneren dat er hoop is voor hun toekomst, ook al voelen ze zich op dit moment verloren.

24 december is een dag minder totdat we ons kunnen verheugen over deze vreugdevolle gebeurtenis die eindelijk aanbreekt!

Betekenis van Kerst

Nederlanders in Nederland vieren Kerstmis als een tijd om te genieten van saamhorigheid, vrede en gezelligheid. Het gaat vooral om het vieren van de geboortedag van Jezus voor christenen die vrij hebben van werk of school tijdens hun vakantie (daarom vind je zoveel Nederlanders op 25 december met hun gezin).