Kerstmis rond de wereld

Kerstmis is een tijd van vreugde, maar het wordt ook beïnvloed door de cultuur. Als u van plan bent om deze feestdagen op bezoek te gaan bij familie of vrienden, waarom plant u dan niet van tevoren en informeert u zich over de manier waarop Kerstmis in hun land wordt gevierd? Lees verder voor interessante feiten over Kerstmis in de hele wereld!

Hoe vieren verschillende landen Kerstmis? Nederland is een geweldige plek om de magie van Kerstmis te ervaren. Er staat een echte boom in je huis en je dineert met familie! Bezoekers die uit andere landen komen, vinden het misschien niet zo feestelijk, maar zij kunnen toch genieten van enkele Nederlandse tradities, ook al wordt er buiten hun eigen regio niet veel gevierd. Tenminste totdat de Kerstman door de schoorsteen komt (of op de fiets komt).

Kerstmis vieren in Engeland

Kerstmis is een van de meest geliefde feestdagen in Engeland. Vroeg op kerstochtend werden er kleine cadeautjes van de kerstman onder de schoen van elk kind gelegd. En de grotere cadeautjes voor familieleden uitgepakt op dat moment of later in de middag als ze klaar zijn met het openmaken van de cadeautjes onder hun boom. Wat het cadeau van Jezus voorstelt, gegeven door drie wijzen die hem volgden omdat hij gezegend was met een wijsheid die veel verder ging dan die van hen!

Een van de leukste kanten van Kerstmis is al dat lekkere eten, die lekkere drankjes en die warme gevoelens. En hoe kun je dat beter vieren dan met een goede ouderwetse cracker? Dit jaar ga ik voor de traditie door mijn favoriete doos onder de boom vandaan te halen- oeps! Er zijn zoveel nieuwe tradities, want je kent me: altijd in voor het proberen van iets anders (zelfs als dat betekent dat je alles op je bord moet opeten). Wist je bijvoorbeeld dat men in Ierland traditioneel om 12 uur ’s middags of om 13 uur ’s middags naar buiten gaat, wanneer iedereen samenkomt net nadat de lunchtijd opnieuw begint?!

Ons buurland Duitsland

De Duitse kersttraditie om met Advent te beginnen begon in de Middeleeuwen. De eerste zondag na Pinksteren werd bekend als “Advent” omdat het gebruikt werd om de wederkomst van Christus op elk moment te vieren, ook al geloofden veel mensen dat Hij tijdens hun leven of anders meteen zou komen!

Op de avond van 5 december zetten kinderen hun gepoetste schoenen voor de open haard in afwachting van de komst van Sinterklaas. Deze Kerstman-achtige figuur vult ze dan met chocolade voor het ochtendgloren op Kerstochtend. Hij laat cadeautjes uit zijn zak onder elke boomtak achter voor allen die de afgelopen maanden goed zijn geweest. Terwijl andere kinderen thuis vastzitten zonder cadeautjes die wachten op hun terugkeer daar na middernacht. De mis is vroeger afgelopen dan gewoonlijk omdat zij alleen zelf vroeg zijn gegaan omdat zij wisten hoe laat alle anderen zouden vertrekken, dus waarom niet blijven hangen bij thee of cacao?

Kerst op zijn Spaans

In Spanje is Kerstmis een familiefeest. Voor het diner op 24 december is er meestal kalkoen met alles erop en eraan, zoals champagne en wijn of cider, gevolgd door veel zoetigheid om je zoetekauwen tevreden te stellen, zoals donuts bedekt met suikerklontjes, waar je je daarna mee kunt vullen! Na de middernachtmis gaat iedereen naar huis waar ze iets geks maken, marsepeinen schapenkoppen, die ze strak omwikkelen zodat de kinderen morgenochtend bij het ontbijt iets leuks hebben.

Het huis is versierd en er staat een kerstboom met de kerststal op de centrale plaats. De cadeautjes die men elkaar op eerste kerstdag geeft, zijn vaak ook afkomstig van deze drie koningen! De mensen weten dat de Kerstman het snel genoeg zal overnemen, maar tot die tijd willen ze niet dat iemand anders het doet, dus blijft het een belangrijk onderdeel van wat we hier elk jaar vieren. Zelfs meer dan vroeger, toen de mensen nog hun eigen ideeën hadden over hoe het er aan toe moest gaan in die laatste paar dagen voor Drie Koningenmorgen (6 januari).

En zo wordt het gevierd in de Verenigde Staten

In Amerika heeft de Kerstman de grootste rol met Kerstmis. Huizen zijn versierd met lichtjes en buiten de huizen staan grote bomen om het feestelijker te maken voor iedereen die er woont. Sommige mensen vinden het leuk om ook nog een effect toe te voegen door slierten of stukken lamp aan hun plafond te laten hangen, wat ook wel wordt bedoeld als dat ze zichzelf in deze periode in december “enderlicht” hebben gemaakt! Tijdens all-time favoriete bijeenkomsten zoals familiediners op kerstavond/dag waar men meestal gebraden kalkoen eet, geserveerd met traditionele gerechten zoals pruimenpudding (speciaal Thanksgiving diner) of pompoentaart. Vaak na het kijken naar een aantal oude films samen terwijl het dessert wordt gegeten op zaterdagochtend.

Benieuwd hoe het in China gaat?

Het is altijd een feest als je Kerstmis viert in China. In 1990 is deze traditie pas door de Chinezen begonnen en sindsdien heeft het een hoge vlucht genomen! Het beste eraan is dat ze op 25 december zowel traditioneel eten zoals kalkoen als zoetigheden aan tafel serveren – wat betekent dat er na de lunchfestiviteiten genoeg lekkere dessertopties op ons wachten.

In China is Kerstmis een tijd om zakenrelaties te bevorderen en mensen aan te moedigen om te gaan winkelen.

En tot slot Venezuela

De kerststal is een must-have voor elke kerstversiering. Het is belangrijk omdat het de geboorte van Jezus voorstelt, van wie iedereen gelooft dat hij op een dag zal terugkomen en in zijn naam vrede op aarde en verlossing voor de hele mensheid zal brengen! Het hoofdgerecht bij het diner op 24 december bestaat uit vlees gewikkeld in maïspasta bedekt met bladeren zoals bananen of bakbananen. Er kunnen ook andere ingrediënten zijn – net wat je van je moeder hebt gehoord toen ze dit gerecht maakte in de tijd dat ze thuis nog dergelijke gerechten bakte voordat we onze huizen voorgoed achter ons lieten…

Er volgt een middernachtmis waarna de kinderen hun schoenen vol stoppen met kleine geschenken die door baby Jezus zelf zijn gegeven, zodat ze die later kunnen uitdelen.