kerstmis-vroeger

Een vergelijking van Kerstmis in het verleden en vandaag

De feestdagen staan voor de deur; in deze tijd van het jaar zijn veel mensen op zoek naar kerstcadeaus, bakken ze koekjes en versieren ze kerstbomen. De kersttradities die we vandaag de dag hebben, waren niet altijd zo. Tradities veranderen door de jaren heen naarmate ze worden doorgegeven aan nieuwere generaties. Er zijn echter enkele kersttradities die nooit zijn veranderd, zoals de kerstboom en kerstliederen. In deze blogbijdrage vergelijken we de kerst van vroeger met die van nu om te zien wat er in onze vieringen is veranderd!

Het kerstseizoen was vroeger een eenvoudige viering. Het ging allemaal over samenzijn met je familie en samen eten, maar nu lijkt het alsof de gelegenheid is veranderd in iets dat meer gecommercialiseerd is dan wat dan ook. Wat sommige mensen kunnen goedkeuren, terwijl anderen het er niet helemaal mee eens zijn.

De kerstviering begint steeds eerder

Je zou kunnen zeggen dat december maar een korreltje waarheid is, maar kunnen we de ondernemers ongelijk geven? Voor hen is het zijn gewicht in goud waard. Eerst Sint en dan Kerstmis. Vooral sinds we meer waarde zijn gaan hechten aan 25 december; tien jaar geleden gaf bijna niemand cadeautjes in deze periode omdat ze nog vooral bezig waren met eten met familie of het versieren van hun huis volgens traditie (wat vaak dezelfde kerstballen/ornamenten inhield).

Het is al generaties lang zo dat mensen op Sinterklaasavond cadeautjes geven. Maar dit jaar werden er meer gegeven met Kerstmis en de versieringen zijn veel belangrijker dan ooit tevoren- wat betekent dat de bestedingen aanzienlijk zijn gestegen onder consumenten die Sinterklaas vieren (en die ook kinderen hebben). De winkeliers weten al wat u gaat kopen, dus het is logisch dat er altijd kopers zoals u zullen zijn die uitkijken naar 22 december!

Elk jaar een nieuwe trend

Een trend die is opgevallen is de verandering in kleur. In de afgelopen jaren waren groen en goud de gebruikelijke kleuren voor kerstversieringen, maar nu is er meer variatie met ornamenten beschikbaar die passen bij de hipste mode-uiting van elk jaar. Het lijkt erop dat smaken toch veranderen!

Het is heerlijk om het materiaal van je kerstbal te kunnen kiezen. Met zoveel opties die tegenwoordig beschikbaar zijn, kan het voor een gemakkelijke beslissing zorgen wanneer je er een koopt in persoon of online. Voor mensen met huisdieren en kleine kinderen die veiligheid, maar ook schoonheid en duurzaamheid willen; plastic moet zeker in overweging worden genomen.

Kerstliedjes Zingen

De bekende traditionele kerstliedjes zullen waarschijnlijk nooit uitsterven. Of ze over drie generaties nog gezongen worden zoals we ze nu kennen, dat is een heel andere zaak! Elke zichzelf respecterende artiest vindt het tegenwoordig nodig om een kerstalbum op te nemen deze zijn niet nieuw geschreven maar bestaand met een elektrische gitaar en house beat; dit is echt jammer want die klanken mixen gewoon niet zo lekker – als ze al mixen – voor rust of liefdessentimenten.

Steeds Extremer

Ik heb gehoord dat de Nederlanders zo dol zijn op Kerstmis, dat ze zelfs een levensgroot rendier op hun dak zetten! Als je ’s nachts rondrijdt in de buurt van waar ik woon, is het onmogelijk om al deze versieringen te missen. De huizen zijn versierd als een hele tuin vol lichtjes; het moeten er wel honderden zijn voor één enkele boom en dit is nog maar wat we vanuit onze autoruit kunnen zien zodra we hier in december een straat inslaan.

De mensen zorgen er ook voor dat elke centimeter iets speciaals heeft door kerstmannen aan balkons te hangen of hem hoog voor iemands voordeur op te bouwen.

Vroeger dachten mensen dat dit soort dingen niet mogelijk waren. Maar nu tel je niet meer mee als je huis er niet op z’n minst uitziet als Las Vegas als het op verlichting aankomt. En de bovengenoemde mode maakt kerstfeestjes verwarrender dan ooit tevoren. Want wat voor de één mooi is, kan in de ogen van de ander afschuwelijk of saai lijken!

Steeds meer eten

Kerstmis is de mooiste tijd van het jaar. Het is de tijd waarin families samenkomen en alles wat ze hebben meegemaakt vieren in één feestelijke, vreugdevolle gebeurtenis! Maar hoeveel eet je eigenlijk tijdens deze periode? Ik geef toe dat we graag thuis iets speciaals maken voor onze geliefden op eerste kerstdag of bij het ontbijt met vrienden op 27 december, maar soms, ook al was het niet slecht voorbereid. Kunnen mensen zich laten meeslepen door de gedachte aan al het andere dan eten (wie kan het ze kwalijk nemen?) En dan zijn er nog degenen die het leuk vinden om hun menu zo zorgvuldig te plannen.